Gas

Veel huishoudens gebruiken gas om te koken, om warm te douchen en voor de verwarming. Wanneer wereldwijd een tekort aan gas ontstaat, merken we dit in Nederland. Een tekort ontstaat door bijvoorbeeld sabotage van een gasleiding of omdat er minder gas uit Rusland komt. Dit hebben we afgelopen jaren gezien en gemerkt in de portemonnee. Veel mensen herinneren zich de hoge energiekosten van gas de afgelopen jaren. In Europa én ook in Nederland voelen we steeds meer de dreiging vanuit Rusland. Het is daarom belangrijk om voorbereid te zijn om een langdurige periode (48 uur) periode minder gas te gebruiken. Prijzen stijgen en sommige levensmiddelen zijn minder beschikbaar. 

Denk vooruit

  • Bekijk in je eigen huishouden hoe je snel en makkelijk op je energierekening kunt besparen. Bespaar op zowel gas als elektriciteit. Bijvoorbeeld door de thermostaat lager te zetten of korter te douchen. Kijk voor meer tips op www.zetookdeknopom.nl.
  • Als het binnen je budget past, investeer dan in lange termijn oplossingen om thuis minder afhankelijk te zijn van gas. Door bijvoorbeeld het installeren van zonnepanelen, je huis te isoleren, elektrisch te koken en je huis te verwarmen met een (hybride) warmtepomp. Kijk voor tips op www.verbeterjehuis.nl.

Wat doet de overheid?

  • De overheid houdt de situatie op de gasmarkt goed in de gaten. Bijvoorbeeld door cijfers over gasaanvoer en transport in de gaten te houden.  
  • De gasopslagen in Nederland zijn voor de winter gevuld om zo een buffer te hebben om tekorten op te kunnen vangen.
  • Nederland en Europa nemen maatregelen om minder afhankelijk te worden van gas uit Rusland. Zo wordt er meer vloeibaar (LNG-)gas uit andere landen gehaald. Ook mag er tijdelijk door kolencentrales meer geproduceerd worden.
  • Het kabinet heeft het Nationaal Crisisplan Gas vastgesteld met maatregelen om in te zetten tijdens een gascrisis.