Gas
Wanneer in Europa een tekort aan gas ontstaat, merken we dit in Nederland. Een tekort ontstaat door bijvoorbeeld sabotage van een leiding of omdat er minder gas uit Rusland komt. Veel huishoudens gebruiken gas om te koken, om warm te douchen en vooral voor de verwarming. Prijzen stijgen of sommige levensmiddelen zijn minder beschikbaar. Er is op dit moment geen sprake van een gastekort.
Denk vooruit
- Bekijk in je eigen huishouden hoe je snel en makkelijk op je energierekening kunt besparen. Bespaar op zowel gas als elektriciteit. Kijk op www.zetookdeknopom.nl.
- Als het binnen je budget past, investeer dan in lange termijn oplossingen om thuis minder afhankelijk te zijn van gas. Zoals zonnepanelen of betere isolatie. Kijk op www.verbeterjehuis.nl.
Wat doet de overheid?
- De overheid houdt de situatie op de gasmarkt goed in de gaten.
- De gasopslagen in Nederland zijn bijna helemaal gevuld om zo een buffer te hebben om tekorten op te kunnen vangen.
- Kijk op Rijksoverheid.nl voor een wekelijkse update over de stand van zaken van het gasverbruik en –opslagen in Nederland.
- Nederland en Europa nemen maatregelen om minder afhankelijk te worden van gas uit Rusland zoals het kunnen toelaten van vloeibaar gas (LNG-gas) uit andere landen en het opheffen van de productiebeperking voor kolencentrales.