Gas

Nederland is niet meer afhankelijk van gas uit Rusland. Wanneer wereldwijd een tekort aan gas ontstaat, merken we dit in Nederland. Een tekort ontstaat door bijvoorbeeld sabotage van een leiding of omdat er minder gas uit Rusland komt. Veel huishoudens gebruiken gas om te koken, om warm te douchen en voor de verwarming. Prijzen stijgen of sommige levensmiddelen zijn minder beschikbaar. Er is op dit moment geen sprake van een gastekort.

Denk vooruit

  • Bekijk in je eigen huishouden hoe je snel en makkelijk op je energierekening kunt besparen. Bespaar op zowel gas als elektriciteit. Kijk op www.zetookdeknopom.nl.
  • Als het binnen je budget past, investeer dan in lange termijn oplossingen om thuis minder afhankelijk te zijn van gas. Door bijvoorbeeld het installeren van zonnepanelen, je huis te isoleren, elektrisch te koken en je huis te verwarmen met een (hybride) warmtepomp. Kijk voor tips op www.verbeterjehuis.nl.

Wat doet de overheid?

  • De overheid houdt de situatie op de gasmarkt goed in de gaten.
  • De gasopslagen in Nederland zijn voor de winter gevuld om zo een buffer te hebben om tekorten op te kunnen vangen.
  • Nederland en Europa nemen maatregelen om minder afhankelijk te worden van gas uit Rusland. Zo wordt er meer vloeibaar (LNG-)gas uit andere landen gehaald. Ook mag er tijdelijk door kolencentrales meer geproduceerd worden.