Overstroming

Een groot deel van Nederland ligt onder de zeespiegel. En grote rivieren stromen door ons land naar de zee. De lage ligging en de rivieren en meren maken ons land kwetsbaar voor overstromingen. Duinen, dammen, dijken en andere waterkeringen beschermen ons land tegen het water uit de zee, grote meren en rivieren. Zonder deze maatregelen zou 60% van Nederland regelmatig overstromen. Ondanks de voortdurende inspanningen kan het toch misgaan. 

Overstromingen zijn gevaarlijk. Huizen en straten lopen onder water en mensen en dieren lopen gevaar. In de winter en in de lente bestaat er een grotere kans op hoogwater op de Nederlandse rivieren en langs de kust.

Denk vooruit

  • Kijk op overstroomik.nl of jouw huis gevaar loopt bij een overstroming vanuit de zee, de rivieren of de grote meren. 
  • Op deze website lees je wat je kunt verwachten bij een overstroming en hoe je je daarop kunt voorbereiden. 
  • Bedenk of je een droge verdieping of een zolder in je huis hebt die bij een overstroming droog blijft. Is dat niet het geval? Kijk op overstroomik.nl waar droge plekken in jouw buurt zijn.
  • Stel een noodpakket samen. De spullen uit het pakket kan gebruiken als je thuisblijft of als je het huis moet verlaten. 
  • Zorg dus voor  droge en warme dekens en handdoeken. Daarmee kun je jezelf droog en warm houden. Je loopt namelijk kans op onderkoeling. 
  • Zorg voor voldoende drinkwater, voedsel en medicijnen.
  • Bedenk naar wie je toe kan als je je huis moet verlaten.
  • Overleg met buren hoe je elkaar kunt helpen.
  • Actuele informatie bij een dreigende overstroming is te vinden op de website van je veiligheidsregio, of via de lokale radio- of tv-zender. Weet in welke veiligheidsregio je woont en wat de lokale zenders zijn.
  • Bedenk dat bij een overstroming elektriciteit, gas, water en internet kunnen uitvallen.
  • Controleer vluchtwegen, zodat je weet hoe je je huis kunt verlaten als dat door de voordeur niet meer mogelijk is. Denk aan een dakraam of ladder.
  • Weet waar de gashoofdkraan zit, zodat je die dicht kunt draaien bij het risico op een overstroming. 
  • Denk ook aan de dieren in en om je huis. Kunnen zij (mee) naar een droge plek?

Wateroverlast door extreme neerslag

Door het veranderende klimaat komt extreme neerslag vaker voor. Dit kan voor grote overlast zorgen zoals in 2021 in Limburg. Het is belangrijk om voorbereid te zijn op extreme neerslag. Weet wat er kan gebeuren én wat je zelf kan doen om de risico’s te verkleinen en de schade en overlast te beperken.

Denk vooruit

  1. Weet waar je gas- en elektriciteitsaansluiting zit. Dan kun je snel in actie komen bij wateroverlast. Ben jij voor je gezondheid sterk afhankelijk van elektriciteit? Bedenk dan vooraf wat je kunt doen als het nodig is om de elektriciteit af te sluiten.
  2. Bedenk welke plek in huis het langste droog blijft. In geval van extreme wateroverlast kun je daar je waardevolle spullen veilig stellen.
  3. Zorg dat je weet waar zandzakken en schotten staan en hoe je ze moet inzetten.
  4. Bedenk naar wie je toe kan als je je huis moet verlaten. En ook wat je dan mee moet nemen. Zoals je mobiele telefoon, een oplader, medicijnen, kleding, ....
  5. Overleg met buren hoe je elkaar kunt helpen. Bekijk ook samen of er iemand in de buurt woont die hulpbehoevend is en hoe jullie die persoon kunnen helpen bij dreigende wateroverlast.
  6. Controleer vluchtwegen, zodat je weet hoe je je huis kunt verlaten als dat door de voordeur niet meer mogelijk is. Denk aan een dakraam of ladder. Bedenk ook mogelijke routes als je met spoed je buurt moet verlaten. 
  7. Denk ook aan de dieren in en om je huis. Hoe breng je hen in veiligheid? Kunnen zij (mee) naar een droge plek?
  8. Weet in welke veiligheidsregio je woont: als er extreme wateroverlast is of dreigt in de regio, kun je op de website van jouw veiligheidsregio de meest actuele informatie over de situatie vinden.
  9. Bij een grote crisis, worden lokale radiostations ingezet als rampenzender. Weet waar de rampenzender voor jou te vinden is op de radio
  10. Zorg voor een peilstok voor als je over ondergelopen straten moet lopen. Dan kun je controleren of er geen open gaten zijn. Putdeksels en delen van de straat kunnen door het water meegesleurd zijn.

Wat doet de overheid?

  • Om Nederland te blijven beschermen tegen overstromingen, moeten waterkeringen als dammen en dijken op orde zijn. Daarom controleert de overheid regelmatig of waterkeringen aan de wettelijke normen voldoen. Is dit niet het geval, dan wordt de waterkering versterkt of aangepast. De waterschappen versterken dijken Rijkswaterstaat onderhoudt de kustlijn van Nederland door nieuw zand te storten op stranden en op de zeebodem. We hebben de rivieren in Nederland meer ruimte gegeven. Door dat de uiterwaarden kunnen volstromen blijven andere plaatsen veilig.
  • De overheid reserveert ruimte in Nederland om overtollig water vast te houden. Bijvoorbeeld in parken, recreatiegebieden, natuurgebieden of polders. 
  • De overheid werkt ook samen met buurlanden om te voorkomen dat alle grensoverschrijdende wateren zoals rivieren, overstromen en dat effect heeft in Nederland.
  • Rijkswaterstaat monitort waterstanden langs de kust, rivieren en meren en waarschuwt tijdig voor stormen en hoge waterstanden, zodat waterbeheerders actie kunnen ondernemen voordat er echt gevaar dreigt. Als het nodig is, sluiten we de stormvloedkeringen zoals de Maeslantkering.
  • Hoewel de overheid veel doet om ons land te beschermen, is een overstroming nooit uit te sluiten. Ook is niet alle wateroverlast te voorkomen. Door klimaatverandering kunnen hevige regenbuien vaker voorkomen. Daarom is het belangrijk dat mensen de risico’s kennen en weten hoe ze zichzelf en hun spullen kunnen beschermen.