Internationale spanningen

De veiligheid in de wereld staat onder druk door verschillende, internationale spanningen. Deze spanningen zijn ontstaan door politieke of economische conflicten. Dit heeft ook invloed op de veiligheid in Europa. Door de militaire inval van Rusland in Oekraïne is er oorlog in Europa.

Ook in Nederland houden we rekening met de gevolgen van deze internationale spanningen. Nederland is lid van de NAVO. De NAVO is een militaire samenwerking van 30 landen uit Europa en Noord-Amerika. Als één van deze landen wordt aangevallen, staan de NAVO-bondgenoten klaar om dit land te verdedigen. Wij werken nauw samen om het NAVO-grondgebied te beschermen. Nederland werkt ook samen met andere landen om de Europese veiligheid te versterken.

Internationale spanningen kunnen ook gevolgen hebben in Nederland. Door je hier op voor te bereiden, kan je dat een veilig en zeker gevoel geven. 

Denk vooruit

  • Volg de informatie van de overheid. Als een militaire dreiging groter wordt, vind je informatie hierover op www.rijksoverheid.nl.
  • Als er toch iets in Nederland gebeurt, dan hoor je het luchtalarm en krijg je op je mobiel een melding van NL-Alert. Voor actuele informatie kun je kijken op www.rijksoverheid.nl en de website van jouw veiligheidsregio, of luisteren naar je regionale omroep op radio en tv. 
  • Schuilen kan bijdragen aan je veiligheid. Daarom kun je nadenken over mogelijke plekken waar je kunt schuilen. Bijvoorbeeld thuis, op het werk of op school. Buiten of in voertuigen schuilen biedt niet genoeg bescherming. De beste locaties zijn ondergronds of in het midden van grote gebouwen.
  • Stel een noodpakket samen
  • Wees er op voorbereid dat er een combinatie kan zijn van bijvoorbeeld grote cyberaanvallen, de verspreiding van valse informatie, storingen bij het (elektronisch) betalen en het uitvallen van drinkwatervoorzieningen.

Wat doet de overheid?

  • De Nederlandse krijgsmacht staat altijd klaar om het grondgebied van Nederland en NAVO-bondgenoten te verdedigen. Nederlandse militairen kunnen bij verschillende dreigingen snel worden ingezet. 
  • Nederland werkt militair nauw samen met andere Europese en met de NAVO-landen. 
  • Samen bewaken deze landen de internationale veiligheid. In Nederland houden de Rijksoverheid en veiligheidsdiensten dag en nacht in de gaten of er geen dreigingen zijn.
  • Nederland is door zijn geografische ligging, goede havens en vliegvelden, een belangrijke partner van de NAVO op het gebied van logistiek. Hierdoor kun je militair materieel van andere NAVO-landen via Nederland vervoerd zien worden. Ook de Nederlandse krijgsmacht vervoert regelmatig materieel over de weg, over zee en door de lucht. Dit materiaal wordt bijvoorbeeld gebruikt om te oefenen. Als je een militaire colonne op de snelweg ziet, laat deze dan voorgaan.
  • Sinds de oorlog in Oekraïne zijn er meer militairen in de NAVO-landen die grenzen aan Rusland. Dat is voor de veiligheid van die landen en om Rusland af te schrikken om de NAVO aan te vallen.

Defensie is altijd op zoek naar enthousiaste mensen. Heb je interesse om te beschermen wat ons dierbaar is, kijk dan op www.werkenbijdefensie.nl.